top of page
Søg
  • Forfatters billedeCirkusdirektør Benjamin Breith

Jonglerings kursus

Alle kan lærer at jonglere, og det er slet ikke så svært som mange tror. Det eneste man skal bruge er 3 bolde, lidt viljestyrke, og ja sit gode humør.

Start med en enkelt bold (a) og kast den fra hånd (1) til hånd (2), sørg for at bolden bevæger sig i en jævn kurve op forbi hovedet, og pas på ikke at spænde i skulderen eller arme. Stå med let bøjet ben, lad hånden falde mod låret hver gang du har kastet.

Gentag denne øvelse til det virker stabilt.


Næste skridt er bold nummer to (b).

Start med bold (a) i Højre hånd (1) og bold (b) i venstre hånd (2).

Kast først bold(a) og når den når sit højde punkt/ øverste punkt kaster du bold (b), og de begge skifter nu plads. Se figur.


Gentag denne øvelse længe, her skal I huske at hastværk ar lastværk, og vær stadigt lige opmærksom på kroppens holdning.

Når I har lært denne øvelse har i også lært at jonglere, resten er bare rytme.


Nu kan det godt begynde at virke lidt uoverskueligt, for nu får i den 3 bold ( c ) i hånden, men husk at I skal egentlig ikke gøre noget nyt, men stadigt bare kaste bolden fra hånd til hånd, og nu i en lidt mere bestemt rytme uden pauser.

Start med bold (a) og (c) i hånd (1) og bold (b) i hånd (2).


Kast først bold (a), når den når sit top punkt kaster du bold (b) ( ligesom med 2 bolde ) Forskellen kommer så nu, for når bold (b) når sit top punkt kaster du bold (c) og sådan fortsætter du. a,b,c,a,b,c,a,b,c osv. Du vil sikkert hurtigt opdage, at det der sker er at du skiftes til at kaste med hver hånd, og starter med den hånd hvor du har to bolde.


Øv dette hver dag og mindst 20 minutter om dagen, så kan det lade sig gøre at lære det på en uge, hvis du er koncentreret nok.

Husk at det er ikke en dødssynd at tabe en bold eller to! Det er måden den bliver samlet op på der er interessant, sørg for at det at tabe en bold bliver en mulighed for et komisk indslag.


Og lige en lille praktisk oplysning inden du går i gang. Når man jonglere almindeligt kaldes det en kaskade, og i en kaskade jonglere man under den øverste bold ( den der ”hænger” på top punktet)Når I begynder at få styr på jongleringen kan I starte på det lidt sjovere nemlig tricks. Prøv at arbejde med bousing, hvilket vil sige at ”slå” til bolden i stedet for at gribe den. Fodbolddrengene kender hovedstødet, og det kan sagtens bruges i jonglering. Det foregår sådan at i stedet for at kaste en bold under når du har en top bold, lader du top bolden falde ned, og omkring hoved højde nikker du til den, og når den så daler ned til normalt top punkt kan du fortsætte jongleringen som du plejer.


Dette kan også gøres med albuen, knæet, ryggen, foden, eller hvad du lige kan komme på.


En anden og lige så spændende mulighed er at lave om på kaskaden, og nu kaste boldene over i stedet for under, så kommer det til at ligne at man jonglere på hovedet, kan I få dette til at fungere kan I prøve at kaste alle bolde fra højre side over og alle bolde fra venstre side under, så kommer I til at jongler i en cirkel, hvis I sørger for at holde afstand mellem hænderne kaldes dette en half shower, eller direkte oversat en halv bruser, men det lyder lidt sejere originalt. Husk at øve dette fra begge sider.


Dette kan også udvikle sig til et andet spændende nummer, nemlig en tennis kamp, tag 2 bolde i en farve og en bold i en anden farve, den enlige bold kaster i foroven fra begge sidder og dette vil ligne en tennis kamp, kan I få nogle til at lave lydene fra en rigtig tennis kamp virker dette rigtig godt, man kan også bruge en tennisbold til at flyve fra side til side. Der kunne også ydermere stå en klovn på hver side af jongløren med tennisketsjere og lade som om de spiller.


Nu er det på tide I ligger den ene bold fra jer, for nu skal vi i gang med et rigtigt godt lille ”snyde nummer” som har så mange muligheder, at jeg i mange forestillinger har optrådt længe med det ene nummer, og intet andet.


Du har to bolde i den ene hånd, og du skal nu gøre lige som du jonglerede med to bolde, denne gang må du bare kun bruge den ene hånd. Der er Fem måder at gøre dette på. De kan kører i eller mod urets retning set forfra, det kan de også gøre fra siden, og så kan de kører lige op og ned parallelt, og det er den sidste model vi først og fremmest skal bruge her. I denne udgave er det hånden som kører fra side til side med en afstand på 20- 30 cm. Og boldene kører i to lige baner op og ned. Når den ene bold når top punktet kaster du den næste osv.

Dette øver du fra starten lige meget med begge hænder, og lad være med at snyde dig selv… få så gang i din venstre hånd , den kan godt, kom nu, ikke snyde.


Når du syntes at dette fungere i begge sider, kan du tage bold nummer 3 med, og nu har du faktisk mulighed for at tørre sved af panden, pille næse, spise chokolade og meget andet imens du jonglere 2 i den ene hånd og holder tredje i ro. Det er nemt at komme ind med tredje bold, da du bare kaste den i stedet for den du lige skal til at sende af sted med modsat hånd.

Leg lidt med det her.


Prøv også at se om du kan holde en bold i den ene hånd, som du FØRER op og ned, imens du kører 2 i den anden hånd, dette vil for publikum se ud som om der kommer 1 – 2 - 1 – 2 – 1 – 2 – 1 osv.


Hvis du holder den bold du fører over en af de andre i mens kommer det til at se ud som de er magnetiske. Og sådan kan du selv blive ved med at finde på nye muligheder, kombinationerne er nærmest uendelige. Du kan jo også begynde at lege med de andre mønstre hvor boldene kører i cirkler med eller mod uret, imens den førende bold kører rundt om hovedet. Der er mange muligheder prøv dem nu.


Faktisk kan man godt lave den omtalte 1 – 2 – 1 – 2 rigtigt uden at fører bolden. Så skal du bare i den ene hånd kaste en bold lige op og ned, imens du med den anden, kaster to bolde lige op og ned.


Prøv også når du skal til at kaste 2 bolde op samtidigt, at kaste dem ind over, så de skifter plads, dette ligner et springvand og er meget flot.


Hvis du bliver en dygtig jonglør, kan du begynde at kaste en enkelt bold om bag ved ryggen imens du jonglere, men numre som dette, skal øves temmelig længe med en enkelt bold først.


Du skal huske at det er en god investering at lære, for alle steder hvor du kommer frem er der 3 appelsiner, kartofler eller lignende som du lige kan blære dig lidt med.


Hvis du en dag syntes det er for nemt med tre bolde, har du to muligheder. Den ene er at begynde med kegler, den anden er at tage bold nummer 4 i brug.

Når du skal jonglere med 4 bolde, benytter du dig af lidt snyd, det er nemlig sådan at du jonglere 2 to bolds mønstre på en gang i hver sin hånd.


Du bruger cirkel systemet, og lader dem gå væk fra hinanden.

Start med at kaste 2 bolde samtidigt, så du jonglere 2 – 2 – 2- 2 osv. Når du behersker dette kan du begynde at kaste dem forskudt. Det ser smadder godt ud så øv dig.


Husk hele tiden at være opmærksom på din kropsholdning. Mange får en tendens til kun at bemærke boldene, men dit kommende publikum vil se det som en helhed, så vær fra starten bevidst omkring hvordan du står.


Du kan også prøve at jonglere med forskellige ting, hvad med en banan en sko og en tandbørste eller hvad med en sofa en fryser og en bil ??? Du kan også selv finde på bedre ting.


Ud over at jonglere med bolde og kegler, er der mange andre muligheder som ikke bliver beskrevet her, men jeg arbejder sideløbende på en instruktions video, som skulle være på markedet nu, og i den finder i vejledningen til den form for jonglering, som jeg har fundet mest kær. Nemlig diaboloen. Et gammelt stykke kinesisk legetøj, som har eksisteret i 2-3000 år.


Der vil også blive gennemgået djævlestok, tandbørste rutine, balancer.

Det er selvfølgelig også noget jeg jævnligt rejser rundt og underviser i.


Jeg kan lige sige kort om balancer, at I skal bruge nogle lidt store ting som hammere, koste skaft og lignende, det gør det meget nemmere. Balancer med genstanden på håndfladen og fokuser på det øverste punkt, prøv at arbejde med så rolige bevægelser som muligt.

TILBAGE TIL ONLINE CIRKUSSKOLE

246 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Akrobatik

bottom of page